Aunque a lo largo de los años se han hecho muchos esfuerzos por conseguir una red piezométrica representativa de todas las masas de agua, todavía existen masas sin controlar o cuyo control es insuficiente. Además, los condicionantes geológicos, del paso del tiempo y de la actividad humana, han hecho que numerosos puntos piezométricos requieran de un mantenimiento o incluso de una sustitución por nuevos puntos tras el colapso de los antiguos. Por último, la evolución tecnológica de los sensores de telemedida de niveles de agua subterránea, hacen posible la implantación de estos sistemas a un precio competitivo, lo que redunda además en un aumento de la frecuencia de adquisición de datos y por tanto en la mejora del conocimiento del estado de las masas de agua subterránea.
Por todo ello, la Dirección General del Agua (DGA) en los últimos años ha iniciado diversos trabajos para el mantenimiento de los piezómetros existentes, la construcción de nuevos piezómetros y la automatización de la medida del nivel piezométrico en la práctica totalidad de la red oficial. A continuación se describe de manera sucinta estos trabajos.
En el año 2018, como respuesta a los trabajos de adaptación al cambio climático establecidos en el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático dentro del Plan PIMA Adapta AGUA, la DGA, puso en marcha un ambicioso proyecto para la mejora, ampliación e integración de la red oficial de control piezométrico, cuya primera fase, consiste en la ejecución de un Proyecto de Modernización de la Red Piezométrica de Control e Integración en los Sistemas de Información Hidrológica de los Organismos de Cuenca Intercomunitarios, que comprende trabajos de reparación y mantenimiento de 1.000 piezómetros, y la automatización de la lectura de los niveles piezométricos en 1.000 piezómetros. Estos trabajos comenzaron a realizarse en el año 2019 con un presupuesto de más de 6 M€.
Paralelamente en el año 2021 se inicia una segunda fase de Ampliación de la Red Piezométrica para Mejorar el Seguimiento del estado Cuantitativo de las Aguas Subterráneas, en la que se construirán 93 nuevos piezómetros automatizados en masas de agua subterránea que por su importancia como reserva, se considere conveniente mejorar su seguimiento. A su vez, esta segunda fase, incluye la realización de automatizaciones en otros 600 piezómetros y obras de mantenimiento en la red existente. El total de toda esta actuación asciende a más de 13 M€.
Por último, en el año 2021, con la implementación del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, con el que España trata de dar respuesta al nuevo Fondo de Recuperación Next Generation EU, la DGA ha comenzado a tramitar un proyecto para la construcción de nuevos piezómetros de la red oficial los cuales contarán todos con medidas de nivel automatizadas.
Informació sobre ús de galetes: Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per mantenir la sessió, personalitzar l’experiència de l’usuari i obtenir dades estadístiques de navegació. Pot acceptar totes les galetes o, si vol, pot configurar quin tipus de galetes permetre. Per a més informació sobre les galetes utilitzades, consulti la nostra Política de galetes.
En aquest lloc web s’utilitzen dos tipus de galetes. En primer lloc, les denominades “galetes funcionals”, que són necessàries per al funcionament correcte del portal i que s’encarreguen d’emmagatzemar dades de sessió per millorar l’experiència de l’usuari. D’altra banda, les “galetes analítiques”, que s’encarreguen de recopilar informació de l’ús del portal, sense informació personal, i possibiliten un servei millor i més apropiat per part d’aquest portal.
Les galetes són arxius que es poden descarregar al seu equip a través de les pàgines web. Són eines que tenen un paper essencial per a la prestació de nombrosos serveis de la societat de la informació. Entre d’altres, permeten a una pàgina web emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d’un usuari o del seu equip i, en funció de la informació obtinguda, es poden utilitzar per reconèixer l’usuari i millorar el servei ofert.
Segons qui sigui l’entitat que gestioni el domini des d’on s’envien les galetes i tracti les dades que s’obtinguin, se’n poden distingir dos tipus: galetes pròpies i galetes de tercers.
Hi ha també una segona classificació segons el termini de temps que romanen emmagatzemades al navegador del client, i llavors poden ser galetes de sessió o galetes persistents.
Finalment, hi ha una altra classificació amb cinc tipus de galetes segons la finalitat per a la qual es tracten les dades obtingudes: galetes tècniques, galetes de personalització, galetes d’anàlisi, galetes publicitàries i galetes de publicitat comportamental.
Per a més informació sobre això, pot consultar la Guia sobre l’ús de les galetes de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.
El portal web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic utilitza Adobe Analytics, eina d’analítica que ajuda els llocs web i els propietaris d’aplicacions a entendre la manera en què els seus visitants interactuen amb les seves propietats. Adobe Analytics utilitza un conjunt reduït de galetes per recopilar dades i informar de les estadístiques d’ús dels llocs web, enviant aquesta informació sense identificar personalment els visitants i sense compartir-la, en cap cas, amb tercers. Aquestes galetes es poden rebutjar o acceptar, ja que no interfereixen en el funcionament del portal, però serveixen de gran ajuda per aportar informació que possibilita un servei millor i més apropiat per part d’aquest portal. Per a més informació sobre galetes d’Adobe Analytics i privacitat, pot consultar els enllaços següents:
A més, les pàgines que ofereixen continguts relacionats amb la xarxa social X només creen galetes si l’usuari té sessió iniciada al lloc d’X. Per a més informació sobre la descripció d’aquestes, pot consultar l’enllaç següent: Privacitat a la xarxa social X
Finalment, es descarrega una galeta de tipus tècnic denominada miteco-compliance, pròpia, de tipus tècnic i de sessió. Gestiona el consentiment de l’usuari davant l’ús de les galetes a la pàgina web, amb l’objectiu de recordar aquells usuaris que les han acceptat i aquells que no, de manera que als primers no se’ls mostri informació sobre això a la part superior de la pàgina. Aquesta galeta és d’utilització obligada per al funcionament correcte del portal.
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic permet l’acceptació o el rebuig de les galetes no essencials per al funcionament del portal. Per fer-ho, una vegada que l’usuari accedeixi al portal, es mostrarà un missatge a la part central amb informació de la política de galetes i les opcions següents:
· Firefox
· Chrome
· Safari