El CAMA fue creado por el Real Decreto 224/1994, de 14 de febrero (BOE 9 de marzo de 1994) adscrito al entonces denominado Ministerio de Obras públicas, Transporte y Comunicaciones, con el objeto de favorecer la participación de las organizaciones representativas de intereses sociales y personas de reconocido prestigio en la elaboración y seguimiento de la política medioambiental orientada al desarrollo sostenible. Su artículo 2 determinó la composición inicial del Consejo con 32 consejeros electivos y 4 miembros electos. (Ministro, dos Vicepresidentes -Secretario de Estado de Medio Ambiente y Vivienda, Secretario de Estado de Estructuras Agrarias- y el Director General de Política Ambiental que actuaba como Secretario).
La creación del Ministerio de Medio Ambiente en el año 1996 y la asunción por este Departamento de las competencias en materia de conservación de la naturaleza, que correspondían al Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, determinaron la necesidad de aprobar el Real Decreto 1720/1996, de 12 de julio, (BOE 9 de agosto de 1996) modificando el Real Decreto 224/94, con la finalidad de adecuar la adscripción, composición y funciones del CAMA a la nueva organización administrativa. La modificación potenció la participación de científicos expertos en medio ambiente e introdujo cambios en las funciones encomendadas al Consejo particularmente en materia de educación, sensibilización e información ambiental. Posteriormente el Real Decreto 255/1997, de 21 de febrero (BOE 22 de febrero de 1997) modificó el Real Decreto 1720/1996, introduciendo cambios en la composición del Consejo cuyo número de consejeros se incrementó a 43 miembros electivos y 6 electos ( Ministro, dos Vicepresidentes y los Directores Generales de Conservación de la Naturaleza, Costas y Obras Hidráulicas).
En el año 2002, la estructura y composición del órgano colegiado fue nuevamente modificada por el Real Decreto 686/2002, de 12 de julio, (BOE 17 de julio de 2002). Esta nueva regulación, tratando de agilizar el funcionamiento del órgano colegiado, limitó drásticamente el número de Consejeros que se redujo a 8 miembros electivos y 6 electos (Ministro, dos Vicepresidentes dos Directores Generales y el Secretario General Técnico del Departamento). Al inicio de la octava legislatura el Real Decreto 2355/2004, de 23 de diciembre (BOE 14 de enero de 2005) estableció la configuración actual del CAMA, modificando su composición, funciones y competencias. El objetivo prioritario fue crear un foro institucional, con amplia participación de las organizaciones y entidades representativas de intereses sociales y ambientales, para la elaboración y el seguimiento de las políticas ambientales promovidas por el Estado.
La Ley 27/2006, de 18 de julio , reguladora de los derechos de acceso a la información , de participación pública y de acceso a la justicia en materia de medio ambiente, incluyó en su Título III, artículo 19, al Consejo Asesor de Medio Ambiente, elevando así a rango de ley la regulación de este órgano colegiado.
Informació sobre ús de galetes: Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per mantenir la sessió, personalitzar l’experiència de l’usuari i obtenir dades estadístiques de navegació. Pot acceptar totes les galetes o, si vol, pot configurar quin tipus de galetes permetre. Per a més informació sobre les galetes utilitzades, consulti la nostra Política de galetes.
En aquest lloc web s’utilitzen dos tipus de galetes. En primer lloc, les denominades “galetes funcionals”, que són necessàries per al funcionament correcte del portal i que s’encarreguen d’emmagatzemar dades de sessió per millorar l’experiència de l’usuari. D’altra banda, les “galetes analítiques”, que s’encarreguen de recopilar informació de l’ús del portal, sense informació personal, i possibiliten un servei millor i més apropiat per part d’aquest portal.
Les galetes són arxius que es poden descarregar al seu equip a través de les pàgines web. Són eines que tenen un paper essencial per a la prestació de nombrosos serveis de la societat de la informació. Entre d’altres, permeten a una pàgina web emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d’un usuari o del seu equip i, en funció de la informació obtinguda, es poden utilitzar per reconèixer l’usuari i millorar el servei ofert.
Segons qui sigui l’entitat que gestioni el domini des d’on s’envien les galetes i tracti les dades que s’obtinguin, se’n poden distingir dos tipus: galetes pròpies i galetes de tercers.
Hi ha també una segona classificació segons el termini de temps que romanen emmagatzemades al navegador del client, i llavors poden ser galetes de sessió o galetes persistents.
Finalment, hi ha una altra classificació amb cinc tipus de galetes segons la finalitat per a la qual es tracten les dades obtingudes: galetes tècniques, galetes de personalització, galetes d’anàlisi, galetes publicitàries i galetes de publicitat comportamental.
Per a més informació sobre això, pot consultar la Guia sobre l’ús de les galetes de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.
El portal web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic utilitza Adobe Analytics, eina d’analítica que ajuda els llocs web i els propietaris d’aplicacions a entendre la manera en què els seus visitants interactuen amb les seves propietats. Adobe Analytics utilitza un conjunt reduït de galetes per recopilar dades i informar de les estadístiques d’ús dels llocs web, enviant aquesta informació sense identificar personalment els visitants i sense compartir-la, en cap cas, amb tercers. Aquestes galetes es poden rebutjar o acceptar, ja que no interfereixen en el funcionament del portal, però serveixen de gran ajuda per aportar informació que possibilita un servei millor i més apropiat per part d’aquest portal. Per a més informació sobre galetes d’Adobe Analytics i privacitat, pot consultar els enllaços següents:
A més, les pàgines que ofereixen continguts relacionats amb la xarxa social X només creen galetes si l’usuari té sessió iniciada al lloc d’X. Per a més informació sobre la descripció d’aquestes, pot consultar l’enllaç següent: Privacitat a la xarxa social X
Finalment, es descarrega una galeta de tipus tècnic denominada miteco-compliance, pròpia, de tipus tècnic i de sessió. Gestiona el consentiment de l’usuari davant l’ús de les galetes a la pàgina web, amb l’objectiu de recordar aquells usuaris que les han acceptat i aquells que no, de manera que als primers no se’ls mostri informació sobre això a la part superior de la pàgina. Aquesta galeta és d’utilització obligada per al funcionament correcte del portal.
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic permet l’acceptació o el rebuig de les galetes no essencials per al funcionament del portal. Per fer-ho, una vegada que l’usuari accedeixi al portal, es mostrarà un missatge a la part central amb informació de la política de galetes i les opcions següents:
· Firefox
· Chrome
· Safari